Skip to main content

Inleiding tot het perfecte CV

Het belang van een sterk CV in de huidige arbeidsmarkt kan niet worden onderschat. Een goed cv is je visitekaartje en vaak de eerste indruk die een potentiële werkgever van je krijgt. Het is daarom cruciaal om aandacht en zorg te besteden aan het opstellen van je cv.

De basis van een perfecte CV

Persoonlijke gegevens

Begin je CV met je persoonlijke gegevens zoals je naam, contactinformatie, en eventueel een professionele foto. Zorg ervoor dat deze informatie gemakkelijk te vinden en up-to-date is.

Professionele samenvatting

Een professionele samenvatting is een korte introductie waarin je jezelf, je ervaring en je ambities beschrijft. Dit is je kans om in een paar zinnen een sterke eerste indruk te maken.

Werkervaring en vaardigheden

Hoe werkervaring te presenteren

Lijst je werkervaring op in omgekeerd chronologische volgorde, met de meest recente baan eerst. Vermeld de naam van het bedrijf, je functietitel, en de periode waarin je er gewerkt hebt. Geef een korte beschrijving van je verantwoordelijkheden en prestaties.

Belang van vaardigheden en competenties

Naast je werkervaring is het belangrijk om je vaardigheden en competenties te benadrukken. Dit kunnen zowel harde vaardigheden zijn, zoals computervaardigheden, als zachte vaardigheden, zoals communicatie en teamwork.

Opleidingsgeschiedenis

Onder het kopje opleiding vermeld je de scholen, universiteiten of andere onderwijsinstellingen die je hebt bezocht. Net als bij werkervaring, begin je met de meest recente opleiding. Vermeld de naam van de instelling, de studierichting en het behaalde diploma of certificaat.

Aanvullende certificeringen en cursussen

Als je aanvullende cursussen of certificeringen hebt die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert, is het belangrijk om deze ook te vermelden. Dit toont aan dat je bereid bent om te blijven leren en je vaardigheden te ontwikkelen.

Extra secties voor een compleet CV

Vrijwilligerswerk en hobbys

Inclusie van vrijwilligerswerk en hobby’s kan een goed beeld geven van wie je bent buiten het werk. Het kan ook nuttige vaardigheden of kwaliteiten benadrukken, zoals leiderschap, creativiteit of teamwerk.

Referenties

Hoewel het niet altijd noodzakelijk is om referenties op je CV te vermelden, kan het nuttig zijn om ten minste twee contacten op te nemen die kunnen spreken over je professionele vaardigheden en ervaring.

Vormgeving en lay-out van het CV

Kiezen van de juiste template

De vormgeving van je CV moet professioneel en overzichtelijk zijn. Kies een template die past bij de industrie waarin je solliciteert en zorg ervoor dat de lay-out je informatie duidelijk presenteert.

Belang van overzichtelijkheid en leesbaarheid

Een overzichtelijk en goed leesbaar CV is cruciaal. Gebruik koppen en bullet points om informatie te structureren en vermijd lange tekstblokken. Zorg voor voldoende witruimte en gebruik een leesbaar lettertype en lettergrootte.

Dos en donts voor een perfect CV

Wat je wel moet doen

 • Wees Beknopt en Relevant: Houd je CV beknopt en relevant. Richt je op ervaringen en vaardigheden die belangrijk zijn voor de functie waarop je solliciteert.
 • Gebruik Krachtige Actiewoorden: Begin bullet points met krachtige actiewoorden zoals ‘geleid’, ‘ontwikkeld’, ‘verbeterd’ om je prestaties te benadrukken.
 • Pas je CV Aan: Pas je CV aan voor elke sollicitatie. Dit toont aan dat je aandacht hebt besteed aan de specifieke eisen van de baan.

Veelgemaakte fouten

 • Te Lang en Ongestructureerd: Een veelgemaakte fout is een te lang en ongestructureerd CV. Werkgevers hebben vaak weinig tijd, dus een langdradig CV kan tegen je werken.
 • Spelfouten en Grammaticale Fouten: Zorg ervoor dat je CV vrij is van spelfouten en grammaticale fouten. Dit kan anders onprofessioneel overkomen.
 • Te Persoonlijke Informatie: Vermijd het opnemen van te persoonlijke informatie zoals leeftijd, burgerlijke staat of religie.

Digitale CVs en online profielen

Het belang van linkedIn

In de huidige digitale wereld is een online aanwezigheid cruciaal. Een goed onderhouden LinkedIn-profiel kan dienen als een uitgebreide versie van je CV. Zorg ervoor dat je profiel up-to-date is en overeenkomt met de informatie op je CV.

Online portfolios

Voor bepaalde beroepen, zoals in de creatieve sector, kan het nuttig zijn om een online portfolio op te zetten. Dit geeft potentiële werkgevers de kans om je werk direct te bekijken en kan een sterke aanvulling zijn op je CV.

Conclusie

Een goed opgesteld CV is een essentieel hulpmiddel in je zoektocht naar een nieuwe baan. Door aandacht te besteden aan de inhoud, structuur en vormgeving van je CV, vergroot je de kans op het krijgen van de baan die je wenst.

FAQ

 • Hoe lang moet een goed CV zijn?
  • Idealiter niet langer dan twee pagina’s, tenzij je over uitgebreide ervaring beschikt die relevant is voor de baan.
 • Moet ik een foto op mijn CV zetten?
  • Dit hangt af van de industrie en het land waar je solliciteert. In sommige culturen wordt het verwacht, terwijl het in andere als ongepast kan worden gezien.
 • Hoe kan ik mijn CV onderscheiden van anderen?
  • Zorg voor een heldere structuur, beknopte taal, en benadruk specifieke prestaties of projecten waar je trots op bent.
 • Is het nodig om elke baan die ik ooit heb gehad op te nemen?
  • Nee, richt je op recente en relevante ervaringen die aansluiten bij de baan waarop je solliciteert.
 • Hoe vaak moet ik mijn CV bijwerken?
  • Het is aan te raden om je CV bij te werken telkens wanneer je een nieuwe vaardigheid leert, een certificaat behaalt, of een nieuwe werkervaring hebt.

Leave a Reply